Nadia (23) har Norges tøffeste rørleggerjobb

Blant stålrør, store maskiner og gnistregn står 23 år gamle Nadia Zahl og «punkter» sammen store deler av et rør i Kværner Verdals lokaler. Nadia har jobbet som industrirørlegger på Kværner i Verdal i seks år.

Nadia Zahl (23) er en av få damer som er industrirørlegger på Kværner Verdal. Hun trives så bra at hun en dag håper å bli lærer på yrkesfag.

Blant stålrør, store maskiner og gnistregn står 23 år gamle Nadia Zahl og «punkter» sammen store deler av et rør i Kværner Verdals lokaler.

 

– Å «punkte» vil si at jeg setter sammen delene med korte sveiser i riktig posisjon. Da vet sveiseren som skal ta over nøyaktig hvordan det skal se ut etter at delene er ferdig sveiset, forteller Nadia, som er dekket fra topp til tå med verneutstyr.

 

Nadia har jobbet som industrirørlegger på Kværner i Verdal i seks år. Hun begynte som lærling da hun var 18 år, og fikk fast jobb i bedriften rett etter læretiden. I jobben produserer hun rør som skal brukes på oljeplattformer og undervannsmoduler.

En del av jobben til Nadia består av å produsere rør som brukes på oljeplattformer og undervannsmoduler.

 

– Det er utrolig interessant å jobbe som industrirørlegger. Det er litt som å jobbe med et 3D-puslespill, hvor du får en mengde deler som må settes sammen på rett plass for å få det ferdige resultatet kunden ønsker, forklarer hun.

- Det er gøy å få jobbe sammen med folk i forskjellig alder – for på den måten lærer jeg nye måter å gjennomføre jobben på.

Nadia Zahl (23)

Gir mersmak til mer utdannelse

Jobben til Nadia er variert, og hun synes det er gøy at hun får hjelpe både sveiserne og platearbeiderne om det skulle være mindre å gjøre på hennes avdeling.

 

– Dette er en jobb jeg får mestringsfølelse av. Ingen prosjekt er like, så det er stadig nye utfordringer å ta tak i. Det hender også at vi jobber ute på oljeplattformer som har bestilt moduler fra oss – og det synes jeg er spennende, forteller hun ivrig.

 

 

Muligheten til å hjelpe til på andre avdelinger har også gitt henne mersmak til å gå sveisefaget i fremtiden. Hun har også luktet på muligheten for å studere pedagogikk for å bli faglærer i yrkesfag. Men først vil hun bli en enda dyktigere industrirørlegger.

Nadia er fornøyd med å være i et inkluderende arbeidsmiljø der alle gjør hverandre gode.

 

– Kollegaene mine lærer meg nye ting hver dag og deler gladelig på kunnskap. Det er gøy å få jobbe sammen med folk i forskjellig alder – for på den måten lærer jeg nye måter å gjennomføre jobben på. Det er motiverende å jobbe i et sånt miljø, og det gjør det lettere både for meg og andre å spørre om råd og hjelp, forteller Nadia.

Her punkter Nadia sammen et rør, slik at det blir lettere for sveiseren å se hvor det skal sveises sammen til slutt.

– Det finnes mange spennende karriereveier å ta med et fagbrev som utgangspunkt. Jeg gleder meg til veien videre.

Nye fremtidsprosjekt

Kværner Verdal kan skilte med å være et viktig konsern i bransjen, og er opptatt av å hele tiden tenke fremtidsrettet.

 

– Vi leverer i hovedsak konstruksjoner og prefabrikat av rør til olje- og gassproduksjon. For tiden ser vi også på nye markedssegmenter og produkter. Vi har mye spennende på gang, forteller prosessleder, Jan Holmvik.

 

Holmvik forteller at de tar inn inntil tretti lærlinger hvert år i åtte forskjellige fag: sveisefaget, platefaget, industrirørleggerfaget, mekanikerfaget, stillasfaget, kran- og transportfaget, logistikkfaget og kontorfaget. I tillegg har de også i dag tolv personer i et TAF-løp. Dette er et fireårig løp som gir spesiell studiekompetanse, og et fagbrev i et valgt fag. Etter det fireårige løpet man de velge å studere ved for eksempel høyskoler og universitet.

Prosessleder Jan Holmvik (til venstre) er opptatt av å gi lærlingene utviklingsmuligheter.

– Dette er en jobb jeg får mestringsfølelse av. Ingen prosjekt er like, så det er stadig nye utfordringer å ta tak i.

Nadia Zahl (23)

Gir læringene mye spillerom

– Vi tilbyr fagopplæring innenfor åtte fag, og vi har lang erfaring med å gi gode rammevilkår og faglig veiledning frem mot et fagbrev. Vi er veldig opptatt av at lærlingene får utvikle seg og bruke sitt potensiale, sier Holmvik.

De fleste som får lærlingplass på Kværner i Verdal får tilbud om fast jobb etterpå, og et pluss er at du som lærling får lønn fra første opplæringsdag – og lønnen øker gradvis for hvert halvår frem til du har bestått fagprøven.

På Kværner tar de inn inntil tretti lærlinger hvert år i åtte forskjellige fag.

– Lærlingene hos oss møter et mangfoldig og imøtekommende arbeidsmiljø med et aldersspenn fra 18-70 år, og vi har ansatte fra om lag tjuefem forskjellige nasjonaliteter. Jeg vet at de aller fleste kan finne seg til rette her, forteller prosesslederen.

De fleste som er lærlinger på Kværner Verdal får tilbud om fast jobb etterpå.

Innsatsen til Nadia har gitt henne fagansvar for nye lærlinger i industrirørleggerfaget, og det har gitt henne motivasjon til å bli mer interessert i å selv bli faglærer i sitt yrke.

– Det finnes mange spennende karriereveier å ta med et fagbrev som utgangspunkt. Jeg gleder meg til veien videre, sier den unge rørleggeren og smiler.

Se også