Det er gøy å skru på både gamle og nye motorer

Alexander Hefte Haug (20) var uten erfaring med skruing på motorer, den store hobbyen var fotball. Han har alltid likt å være aktiv og bruke kroppen fysisk og valgte derfor å søke seg inn på TIF. Deretter ble det ett år på Industriteknologi, etterpå var han usikker på valg av retning, men valgte motormekanikerfaget litt […]

Alexander Hefte Haug (20) var uten erfaring med skruing på motorer, den store hobbyen var fotball. Han har alltid likt å være aktiv og bruke kroppen fysisk og valgte derfor å søke seg inn på TIF. Deretter ble det ett år på Industriteknologi, etterpå var han usikker på valg av retning, men valgte motormekanikerfaget litt tilfeldig. Dette var ett fag han ikke visste så mye om, men synes det er utfordrende og gøy.

Glad for at det er så mange yrker en kan søke til etter TIF, om en er usikker på yrkesvalg

Alexander (20)

Båtmotorer utvikler seg stadig og en må inneha god kunnskap for at de skal fungere best mulig. Fra små 4 hk tosylindre til de store er det stor forskjell på hva en kan gjøre som privatperson. Da er det godt at vi kan ringe til bedrifter med ansatte som innehar faglig kompetanse og fagbrev i faget. Alexander har nå igjen 6 mnd. av læretiden på 2 år ved Motor Huset AS i Skien og skal avlegge fagprøve innen utløp av læretiden. Planen er å jobbe videre i faget etter avlagt fagprøve og kjøpe egen bolig.

Alexander her med en motor han har bygd opp helt fra bunn av

Som motormekaniker får du utfordrende og artige oppgaver.

 

Hverdagen til Alexander er sesongbasert, om våren og høsten er det mye servicer og klargjøring av båter. Her blir det noe bruk av truck, noe som er gøy. Om vinteren er det overhaling, ombygging, feilsøking og reparasjon av motorer som gjelder. Alexander synes alltid det er spennende å se om motoren virker etter han har ordnet den, når det går som forventet gir dette en god mestringsfølelse. Inne på verkstedet jobber de tett sammen og dermed kort vei til hjelp om dette er nødvendig. Kostnadsoverslag og kundebehandling er og en del av jobben. Oppdrag utenfor bedriften forekommer også, det er en fin avveksling og en blir god på planlegging. En blir fort selvstendig, og utdannelsen er relevant for mange andre yrker.

Kurs i læretiden:

Alexander har tatt Varmearbeiderkurs og sertifikat for truck. Det avholdes også kurs fra diverse leverandører.

Kjempegøy og tilfredsstillende når motoren starter etter reparasjon.

Alexander (20)

Kim Pedersen, verkstedleder ved Motor Huset AS. Vi trenger stadig påfyll av lærlinger.

 

Motor Huset AS er en familiebedrift med 7 ansatte og en lærling pr nå i dag.3 stk jobber i butikk/administrasjon og 4 stk jobber på verksted. Butikken omhandler salg av fritidsbåt, påhengsmotorer, tilhengere og et stort utvalg av utstyr til båt og deler til påhengere. Verksted gjør rigging og klargjøring av ny båt, montering av nye motorer på brukte båter (repower), service, vedlikehold og reparasjon av båt og påhengsmotorer. Vi ble etablert i 1985 og holder til på Raset Industriområde i Skien. Butikken vår går for å være den største i vårt distrikt.

Det er mange fordeler med ett lite miljø, her hjelper alle hverandre og terskelen for å spørre om hjelp skal være lav. Bedriften tar inn lærlinger med mål om å ansette de etter bestått fagprøve. Lærlinger er med på å opprettholde kunnskapsnivået i bedriften og bidra til læreplasser er ett samfunnsansvar bedriften tar alvorlig. Bedriften har lang erfaring med å ta inn lærlinger og det har vist seg å være en god satsning for å rekruttere, da det er liten tilgang på faglært arbeidskraft i faget. Så lærlinger er en viktig ressurs for fremtiden til faget. Kim legger ikke skjul på at det er en bratt læringskurve fra skole og over til motormekanikerfaget, men det viser seg at har en interesse for faget, så klarer en lære seg det en skal for å bestå fagprøve. Her må en ikke bare beherske det praktiske, en lærer kundebehandling og følger jobben, fra oppdraget er mottatt til en har fakturagrunnlag ferdig. Motor Huset AS har gode fremtidsutsikter, dette skylde det gode båt og motorsalget de siste årene, bedriften har flere ben å stå på og ser lyst på fremtiden. Bedriften er opptatt av kvalitet og utdanning av dyktige fagarbeidere, da får en levert kvalitet og kundene blir førnøyde.

Lærlinger er viktige for fremtiden i vår bransje

 

Fordelene er mange:

Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Se også