– Det er utrolig stas å bli satt slik pris på. Vi stortrives og blir her gjerne lenge, sier de to kvikke lærlingene fra henholdsvis Hemne og Bodø.
Vi møter de to sammen med utviklingsleder i produksjonsavdelingen, Morten Skrove, og Kari Norset Salater informasjons- og opplæringsleder. Ute er det en kald og vindfull januardag. Inne i papirfabrikkens lokaler på Skogn er det varmt. Ja, i deler av fabrikken er det veldig varmt.
– Man blir vant til det. Det er jo bare å ta en dusj etter jobb, smiler de to lærlingene, som har gjort et solid inntrykk de snart to årene de har vært her.
– Derfor vil vi beholde dem også. Jeg tror disse to har potensialet til å inneha ederstillinger i produksjonen vår, som stort sett menn har hatt så langt, skryter Morten Skrove. Kollega Kari Norset Salater er enig og sier tida er kommet for at kvinner tar langt flere posisjoner i norske industribedrifter.
– Og vi gjør gjerne karriere her, kommer det kontant fra de to unge kvinnene.
Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.
For Norske Skog Skogn sin del er det ekstra viktig å sette fokus på dette temaet. I skrivende stund har de hele 35 lærlinger blant 350 ansatte på det gigantiske anlegget på Fiborgtangen. Hele 500 000 tonn avispapir blir rullet ut her.
Men bedriften må hente lærlinger fra hele landet, for etter at ingen søkte kjemi- og prosess i det andre året ved Levanger videregående skole, så ble linja lagt ned. Den lokale rekrutteringen til Norske Skog og andre store industribedrifter tørket dermed inn. Nå vil Norske Skog bidra til at trønderske elever igjen søker kjemi- og prosess for høsten 2018. Både Norske Skog og selskaper som Statoil trenger flinke lærlinger.