Med fagutdannelse fikk Bjørnar råd til både bil og hus som 21-åring

Bjørnar Lie (25) tilbringer dagene i en aluminiumshall, der han bygger tilhengere til Skandinaviske lastebiler. Fagbrevet som industrimekaniker ga han både drømmejobben og økonomiske fordeler allerede som 21- åring.

Bjørnar Lie (25) tilbringer dagene i en aluminiumshall, der han bygger tilhengere til Skandinaviske lastebiler.

Fagbrevet som industrimekaniker ga han både drømmejobben og økonomiske fordeler allerede som 21- åring.

På T.N. Vangs Mekaniske Verksted i idylliske Inderøy står det lastebiler på rekke og rad, klar til å lakkeres og få en spesialbygget tilhenger. Boksen på lasteplanet, eller skap – som de kaller det på fagspråket, bygges av blant andre Bjørnar Lie (25). Da han var 18 år startet han som lærling i industrimekanikerfaget, og etter to år i lærlingtid begynte han i fast jobb.

 

– Jeg har vært interessert i både mekking og sveising siden jeg var liten, og derfor var valget enkelt da jeg skulle velge karrierevei, forteller Bjørnar.

 

Mange komponenter skal på plass før et skap kan ferdigstilles til bruk.

Hverdagen som industrimekaniker på Vangs Mekaniske Verksted er ikke som i et vanlig verksted. Her får du engasjere deg i hele prosessen fra prosjekttegning, sveising, skruing, montering og lakkering – helt til ferdig produkt.

- Fagutdannelsen har også gitt meg økonomisk trygghet i ung alder, og for meg var det en gevinst i seg selv.

Bjørnar Lie (25)

Godt med økonomisk trygghet

– Ingen dag er lik her på verkstedet. Alle tilhengere vi bygger er spesialtegnet etter ønske fra kunden, og derfor er det alltid nye elementer å forholde seg til. Det gjør jobben ekstra gøy, sier Bjørnar.

I løpet av halvannen uke har Bjørnar bygget ferdig et skap. I løpet av et år bygger de om lag seksti skap, til seksti ulike lastebiler.

Karrierevalget til Bjørnar har gitt han mange fordeler. Bare et halvt år etter han var ferdig med lærlingtiden hadde han råd til å kjøpe eget hus. I dag er han både huseier, med bil, samboer og to barn.

 

– Fagutdannelsen har også gitt meg økonomisk trygghet i ung alder, og for meg var det en gevinst i seg selv, forteller Bjørnar.

 

Det blir mye sveising i løpet av en dag, og Bjørnar har full kontroll.

- Ingen dag er lik her på verkstedet. Alle tilhengere vi bygger er spesialtegnet etter ønske fra kunden, og derfor er det alltid nye elementer å forholde seg til.

Yrkesfag gir økonomisk forsprang

Økonomisk gevinst er det for alle som velger yrkesfag. Marit Jørpeland jobber som finansrådgiver i SpareBank 1 SMN Verdal, og er opptatt av å fortelle ungdommen om de økonomiske fordelene. Jørpeland reiser ofte ut på skoler og arbeidsplasser med lærlinger, og holder foredrag om privatøkonomi.

 

– Jeg brenner veldig for yrkesfag, og det er viktig å gjøre de unge bevisst på alle fordelene man får ved å velge et toårig utdanningsløp. Ikke bare starter du å tjene penger som 18-åring, men du kan også starte tidlig med pensjonssparing. Da har du ingen studielån, og om du bor hjemme har du også kommet langt med sparing til egen bolig, forteller Jørpeland.

 

Hun ser at mange unge kan for lite om økonomi, og at de vet generelt for lite om hva som kreves når det kommer til boligkjøp og økonomi generelt.

– Hvis vi skal sammenligne en person som tar et seksårig utdanningsløp med en som tar fagutdanning, så viser forskning at fagarbeideren har et økonomisk forsprang på 15-20 år, og det utgjør en ganske stor forskjell, opplyser finansrådgiveren.

Finansrådgiver Marit Jørpeland mener det er viktig å gjøre unge bevisst på fordelene som en fagutdannelse har.

 

Gir mulighet for etterutdannelse

Mekanikkbransjen er i utvikling, og gir rom for nye arbeidsmetoder og karrieremuligheter. Terje Vang er daglig leder på Vangs Mekaniske Verksted, og er opptatt av at verkstedet skal være et sted som gir lærlinger muligheten til å utvikle seg på flere fagområder.

På Vangs Mekaniske Verksted tar de inn tre til fire lærlinger hvert år, og tilbyr lærlingplasser innen både sveiserfaget, chassispåbyggerfaget og industrimekanikerfaget. De tar også inn en TAF-lærling, som har gått et fireårig løp der de kombinerer skole med praksis. TAF-lærlingene får spesiell studiekompetanse og et fagbrev i et valgt fag.

 

– Lærlinger som kommer hit til oss får et komplett fagbilde, på den måten at vi lar lærlingene få være med på hele prosessen fra stålplate til ferdig kjøretøy, forteller Vang.

- Jeg har vært interessert i både mekking og sveising siden jeg var liten, og derfor var valget enkelt da jeg skulle velge karrierevei.

Bjørnar Lie (25)

Tidlig ut i arbeidslivet

De fleste starter som lærling når de er 18 år, og de får lærlinglønn de to årene de er i læringsløpet. I en alder av 20 år er du ferdig utdannet – og det gir rom for tidlig karrierebygging og god økonomi i ung alder.

Bjørnar er et godt eksempel, og han er glad han valgte en fagutdannelse som har fått han tidlig ut i arbeidslivet.

Bjørnar har vært industrimekaniker siden han var 20 år, og kunne ikke vært mer fornøyd med yrkesvalget.

– Det kreves både praktisk evne og evne til å forstå hvordan komponenter henger sammen for å bli god i mekanikerfaget. Det passer for de som både har det i hodet og hendene, og kombinasjonen gjør faget variert og spennende, forteller den unge mekanikeren.

Se også