Tobias og Martin har Trondheims søteste lærlingplasser

Ingen dager er like for lærlingene Tobias Brocks (19) og Martin Atle Bjørgum (22). På sjokoladefabrikken til Nidar sørger de for å holde hjulene i gang, slik at millioner av sjokolader havner i butikkhyllene.

I Bromstadveien i Trondheim finner du en av byens mest kjente og tradisjonsrike bedrifter.

Orkla Confectionery & Snacks Norge produserer en lang rekke med kjente merkevarer. Her i Trondheim er det godbitene fra Nidar som gjelder.

Og for at Nidar skal kunne produsere Stratos, Smørbukk, Smash og Troika, må ting være på stell. Her kommer vedlikeholdsingeniør Harald Pedersen inn i bildet.

 

– Min jobb innebærer blant annet drift av hjelpesystemer, vann- og avløpsnettet, fyrhuset, dampanlegget, heiser, pulvertransport og bygget generelt. Ja, drifte bygget, rett og slett, forteller Pedersen.

 

Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien.

Hos Nidar produseres det godbiter på løpende bånd. Her er det «Gullbrød» som får seg et strøk med sjokolade.

Fordelene er mange:

Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

- Det beste med å gå TIF var at vi fikk begynne med praktiske ting allerede på førsteåret.

Tobias Brocks (19)

– Valget var enkelt

Pedersen er faglig ansvarlig for de teknologiske lærlingene i bedriften. To av dem er Tobias Brocks (19) og Martin Atle Bjørgum (22).

Begge valgte TIF da de skulle begynne på videregående, og begge valgte industriteknologi.

Guttene forteller den samme historien om hvorfor de valgte TIF.

– Jeg har bestandig vært interessert i å fikse og mekke ting, så da var valget enkelt, sier Tobias.

– Samme her. Jeg var også lei av teoretiske fag, og ville jobbe med noe praktisk, istemmer Martin.

– Det beste med å gå TIF var at vi fikk begynne med praktiske ting allerede på førsteåret. Da fikk vi mekke, skru og være kreative fra dag én, legger han til.

 

– Vi har stor tro på dette faget

Guttene viser oss rundt i de 39 000 kvadratmeterne Nidar har å rutte med.  Nidar har 230 ansatte i Trondheim, som blant annet sørger at 4,7 millioner store Stratos-plater ender opp i butikkhyllene. Nå nærmer det seg påske, og da skal Nidar trappe opp eggproduksjonen.

– Til påske produserer vi rundt 60 tonn egg med melkefyll. Det vil si rundt 5,4 millioner sjokoladeegg, sier Pedersen.

Brocks var utplassert ved Nidar i tre uker under skoleutdanningen. Da han var ferdig fikk han et intervju og en lærlingeplass som produksjonstekniker.

– Produksjontekniker er en helt ny lærlingstilling. Tobias er faktisk den første lærlingen hos oss i det faget, sier Pedersen.

Produksjonsteknikeren har stor innvirkning på produksjonen og vedlikeholdet av anlegget. Tobias drifter maskiner, gjør omstillinger og optimaliserer produksjonen.


– En produksjonstekniker kan forklares som en produksjonsarbeider og en vedlikeholdstekniker. Hvis det dukker opp problemer med produksjonen, skal produksjonsteknikeren være i stand til å fikse det selv. Slik sparer vi mer tid og blir mer effektiv. Vi har stor tro på dette faget, forklarer Pedersen.

Tobias stortrives i rollen.

– Det er mye ansvar, men det er morsomt. Jeg har lært utrolig mye i løpet av tida her, og hver dag byr på nye utfordringer. Det liker jeg godt, sier han.

Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det.

Sjokolade i slekta

Martin sier at han siktet seg inn på en lærlingplass hos Nidar. Han har nemlig et nært forhold til fabrikken her.

– Både min mor og bestemor har jobbet her. Jeg har hørt mye bra om Nidar som arbeidsplass, og etter et halvt år kan jeg si at det virkelig stemmer, sier Martin.

Martin er industrimekaniker og jobber med det mekaniske i fabrikklokalene. Det er mye vedlikehold av produksjonsutstyr. Alt fra justering, bytting av komponenter, tilvirkning av nye deler og lignende.


– Jeg trives veldig godt med arbeidsdagene her. Ingen dager er like, og det er ekstra morsomt å få være med å lage kjente produkter. Alle har et forhold til Nidar og godteriet som produseres her, legger han til.

Både Martin og Tobias sier at de håper å kunne fortsette hos Nidar etter at lærlingetida er over.

– Jeg tenker også på å ta fagskole etter hvert og utvikle meg videre, sier Martin.

- Jeg var også lei av teoretiske fag, og ville jobbe med noe praktisk

Martin Atle Bjørgum (22)

Tips til lærlinger

Pedersen var selv i samme sko som Tobias og Martin Atle for tolv år siden. Da var han lærling etter å ha gått TIF i Stjørdal.

– Det har vært noen fantastiske år her. Jeg ble kjempegodt tatt imot da jeg begynte her, og miljøet er fortsatt utrolig bra. Og så har Orkla gitt meg muligheten til å utvikle meg faglig og gitt meg nye arbeidsoppgaver og ansvar. Det betyr mye for meg, sier Pedersen.

Han sier at lærlingene som kommer har muligheter til å få fast jobb i etterkant – hvis det åpner seg opp ledige stillinger står de ofte først i køen.


Pedersen har følgende tips til deg som vil få mest mulig ut av lærlingperioden:

– Jeg pleier å si til lærlingene mine at det handler om å møte opp om morgenen og være læringsvillig. Da går det som regel bra. Vi har en stor gjeng med ansatte som ønsker å dele sin kunnskap, så da handler det om være tilstede og interessert i det vi holder på med, sier Pedersen.

Se også