– For min del har det vært perfekt å gå yrkesfag på videregående skole og deretter bli lærling.
– Jeg trives kjempegodt med denne måten å lære på, og det har mange andre fordeler. Jeg er lovet fast jobb her og har allerede kjøpt meg leilighet. Dessuten er det gode muligheter for videreutdanning, fortalte byåsingen i mars 2018.
Da tok han fagbrev som kjemi og prosessoperatør hos Ranheim Paper & Board i Trondheim, etter å ha gått Vg1 TIF og Vg2 Kjemi og prosess. TIF er et utdanningsprogram som gir veldig mange muligheter. Sondre angrer ikke på valget.
– Jeg synes altfor mange er med på å skape et inntrykk av at det er noe andrerangs å ta yrkesfag. Men landet er helt avhengige av bredde og variasjon i yrkeslivet. Alle kan ikke bli samfunnsvitere. Bare tenk på hvor viktige for eksempel helsearbeidere er, sier han engasjert.
Vi traff ham på Ranheim, sammen med lærlingansvarlig Tore Henriksen. Utenfor så vi knapt over et enormt fjell av returpapir. Ranheim Paper & Board drives nemlig meget miljøvennlig. Her er det kun resirkulert papp og papir som brukes som råstoff for produktene fabrikken produserer for både det norske og internasjonale markedet. Det går med rundt 140 000 tonn returpapir for å produsere fabrikkens 100 000 årlige tonn med papp- og papirproduktet. Kraftige esker til fiskeindustrien er blant spesialiteten til fabrikken på Ranheim.
Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.