Martin valgte Teknologifag

Martin Lund Walin (19) oppdaget de mange yrkesmuligheter først da han startet på TIF. Han anbefaler TIF, det er så mange yrker å velge i og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Etter TIF valgte han å søke til Arbeidsmaskiner og deretter Anleggsmaskinmekaniker linjen ved Sam Eyde. Nå har han ett års læretid som lærling i anleggsmaskinmekanikerfaget […]

Martin Lund Walin (19) oppdaget de mange yrkesmuligheter først da han startet på TIF. Han anbefaler TIF, det er så mange yrker å velge i og stor etterspørsel etter arbeidskraft. Etter TIF valgte han å søke til Arbeidsmaskiner og deretter Anleggsmaskinmekaniker linjen ved Sam Eyde. Nå har han ett års læretid som lærling i anleggsmaskinmekanikerfaget ved Pon Equipment As, avd Porsgrunn.

Vi er vel alle imponert over alle de store maskinene som vi ser langs veien og på byggeplasser. Tenk om de sluttet å fungere? Da er det flott at vi har sånne som Martin som kan vedlikeholde og reparere dem.

Magne Oksholen. Otek Telemark

Hvorfor valgte du TIF?

Jeg var usikker på hva jeg skulle gjøre etter ungdomsskolen, men jeg har alltid likt å skru og finne løsninger på problemer. Var mye med på billøp sammen med onkelen min da jeg vokste opp, og det var alltid noe som måtte repareres.. Broren min var og en pådriver for at jeg valgte TIF. Mitt inntrykk er at for få vet om alle mulighetene TIF gir.

TIF gir deg så mange muligheter og spennende yrker å velge i, sier Martin 19. år

Hverdagen til Martin er variert og består av montering av utstyr på brukte og helt nye maskiner, reparasjon og servicer både i verksted og ute hos kunder. Læreplanen inneholder mange elementer, her får en jobbe med hydraulikk, feilsøking, drivverk, styring, motor for å nevne noe. Martin har og vært med på en full overhaling av trommel til valsemaskin, dette er en sjelden jobb så kjempegøy å være med på. Det som er fint med å være lærling er at en alltid har noen å spørre om hjelp ved behov, men viktig å prøve selv først.

Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det.

Kurser i læretiden

Martin har fått interne kurs i bedriften og har i tillegg tatt sertifikat for traverskran, truck, lift og varmearbeiderkurs.

 

Jeg trives veldig bra, og lærer stadig noe nytt, sier Martin.

 

Martin sammen med fjorårets lærlinger Tobias og Sander som nå er fast ansatt i bedriften.

 

Roger Halvorsen daglig leder ved Pon Equipment, avd Porsgrunn. Målet er å ansette lærlinger etter at fagprøve er bestått.

 

Verdens største produsent av anleggsmaskiner og dieselmotorer er Pon Equipment.

Pon Equipment er en bedrift med 14500 ansatte i 85 underselskaper i 21 land, i Norge er det 700 ansatte fordelt på 10 regionskontor og ett avdelingskontor i Norge. Pon Equipment er en stor aktør innen salg og servicer på anleggsmaskiner fra 800 kg og opptil flere 100 tonn.

 

Lærlinger har alltid vært viktig for Pon, her i avd Porsgrunn har vi tatt inn lærlinger siden 2009, målet er å tilby de fast arbeid etter at fagprøven er bestått. Det er stor etterspørsel etter faglærte anleggsmaskinmekanikere, så lærlinger er en viktig ressurs og en fin måte å rekruttere på. YFF er en viktig arena for å prøve ut mulige kandidater, her samarbeider vi med OTEK. Bedriften er opptatt av å styrke opplæringen i skolene, og bidrar med anleggsmaskiner til videregående skoler i Telemark. Bedriften bidrar og med person til prøvenemd i faget. Bedriften tar også inn lærlinger som har utfordringer som for eksempel dysleksi, vi legger til rette for at lærlingen skal ha en god faglig og sosial egenutvikling. Vi har flere godkjente faglige ledere, og egen fadder til hver lærling. Pon Equipment har felles oppstartkurs ved hovedkontoret i Skedsmo for alle deres lærlinger i Norge. Denne varer i fire dager, her får en innføring i HMS og bedriftens rapporteringsskjemaer og hva det innebærer å være lærling. Denne samlingen er populær blant lærlingene, de blir kjent med flere og får ett ansikt bak navnene i organisasjonen. De gjennomfører en ny samling på våren med søkelys på temaer som er aktuelle før fagprøve avholdes.

 

Petter Eide Stålen fagansvarlig ved Pon Equipment

 

Viktig at vi som bedrift legger til rette forholdene så lærlingen opplever mestring og trives i jobben. Har noen spesielle behov så er det viktig at vi ivaretar dette.

 

 

Fremtidsutsikter

Det går veldig bra hos oss og bransjen, det vil alltid være behov for anleggsmaskiner og etterspørsel av flere fagarbeidere. Vi jobber for å gi gode interne muligheter for videreutdanning. Vi ønsker fornøyde medarbeidere, dette gir oss og fornøyde kunder. Det er spennende med den digitale utviklingen og elektrifisering av maskiner.

Se også