– Roboter eller andre maskiner.
– Det er alltid noe som går i stykker. Har man riktig utdanning og kompetanse, så tror jeg det vil være muligheter uansett, sier Martin, som snart tar fagbrev som automasjonstekniker.
Han får støtte av sin faglig ansvarlige veileder Jan Gunnar Bye:
– Har en arbeidstaker riktig kompetanse og de rette personlige egenskapene, så vil det være muligheter uansett. Som Martin sier, så vil det være behov for teknisk kompetente fagpersoner for både å reparere, utvikle og programmere de mer og mer intelligente maskinene.
Vi møter de to og rådgiver fagopplæring Gry Anita Holsing Odden, en januardag, inne på TINE på Heimdal , som ligger ved Heggstadmoen utenfor Trondheim. Her, på verkstedet og i produksjonslokalene, trives Martin kjempegodt med å ta sitt fagbrev.
Sammen med OTEK (Opplæringskontoret for teknologifag) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.