Vi skulle hatt mange flere som Sander!

Ifjor forlot Sander Meek (18) hjembyen Kristiansund, for å bo alene og bli lærling i Follafoss. Det er lederne hans i hjørnesteinsbedriften MM Karton FollaCell veldig glade for!

– Han er pliktoppfyllende og flink. Vi skulle gjerne hatt flere som Sander, skryter personalsjef Tanja Tangstad og opplæringsansvarlig Geir Malmo hos MM Karton FollaCell AS, i Follafoss i Verran kommune.

Nå bor tenåringen på hybel i Malm, noen kilometer unna, og stortrives med å ta fagbrevet innen kjemi og prosess i Follafoss.

– Som lærling lærer jeg på en annerledes og bedre måte enn om jeg bare hadde sittet på skolebenken, sier 18-åringen. Han sier at det går greit å stå opp om morgenen og klare seg selv:

– Jeg har alarm på hvert femte minutt om morgenen, ler han.

Sander Meek (18)

Hjørnsteinsbedriften har 54 ansatte og syv lærlinger i sving. Sander er den eneste innen kjemi og prosess. Som andre lignende bedrifter har MM Karton enorme utfordringer med å skaffe lærlinger innen kjemi og prosess. Bakgrunnen er veldig kort at dette faget ble skadelidende da oljeindustrien fikk en nedtur for noen år siden. Elevene valgte andre ting. Nå er både norsk industri generelt, og oljeindustrien, på en bra opptur, og da er det stor mangel på denne type kompetanse.

- Som lærling lærer jeg på en annerledes og bedre måte enn om jeg bare hadde sittet på skolebenken.

Sander Meek (18)

– Det er vanskelig å finne lærlinger lokalt, derfor henter vi folk fra hele landet, forklarer Geir Malmo, opplæringsansvarlig ved fabrikken i Follafoss.

Sammen med Norske Skog Skogn, Statoil og Ranheim Paper & Board i Trondheim, så går bedriftene nå ut og lover lærlingplass innen faget kjemiprosess, til de som har gode nok karakterer, viser engasjement og ikke har udokumentert fravær. Håpet er blant annet at det igjen blir nok søkere til kjemi og prosess i Vg2 ved Levanger videregående skole til høsten. Dette løftet skjer i samråd med Opplæringskontoret for teknologifag (OTEK) i Trøndelag.

– Vi håper og tror at slike grep skal øke rekrutteringen til kjemi og prosess, sier Ingunn Olsen Berg hos OTEK.

– Rekruttering er kjempeviktig for oss. Både vår bedrift og andre industribedrifter har en arbeidsstokk godt oppe i årene. Å ha gode lærlinger er helt avgjørende, sier personalsjef Tangstad.

Sammen med OTEK (se faktaboks nederst) vil bedriften nå sette fokus på lærlingeordningen som rekrutteringsarena for framtiden. Mange bedrifter i norsk næringsliv mangler arbeidskraft og vil gjerne at flere ungdommer velger denne karriereveien. Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det. Næringslivet etterspør dessuten ingeniører med fagbrev i bunn.

Fordelene er mange: Man får et fagbrev, man tjener penger under utdanning og man kan gå videre til teknisk fagskole eller høyere utdanning, om man ønsker det.

– Jeg har ikke bestemt meg hva jeg gjør etter fagbrevet ennå. Å ta fagbrevet er viktigst nå, så får vi se. Jeg skal sikkert i militæret også, eller det går an å ta utdanning videre og bli ingeniør via teknisk fagskole, sier Sander.

– Mange bedrifter vil jo ha ingeniører med slik bakgrunn, så det er lurt å tenke slik. Vi vil jo gjerne beholde Sander etter fagbrevet, så vi håper han slår seg til ro i lokalsamfunnet, sier Tanja.

Her fra kontrollrommet, lærer lærling Sander Meek å styre produksjonen av papirmasse hos MM Karton FolaCell.

Vi blir med Sander og de to andre rundt i fabrikken. MM Karton FollaCell produserer papirmasse, som både går til bedrifter i EU og Asia. Her er det ikke returpapir, men treverk som blir til flis og deretter – via en kjemisk/mekanisk prosess som Sander er med og kontrollerer – til rundt 140 000 tonn ferdig papirmasse.

 

Får lære mye

– Det er mye å lære seg, men jeg synes det går rett vei. Og vi får mye ansvar, sier Sander.

Geir Malmo skryter av både Sander og de andre lærlingene.

– De er en fryd å jobbe med. Å få være med og utdanne unge folk, er virkelig spennende, sier han, mens vi nærmer oss kontrollrommet.

Inne i kontrollrommet styres og overvåkes det meste av prosessen. Både på dagtid, kveldstid og i helgene går produksjonen. Fem skift bytter på å drive fabrikken. Sander synes det går helt fint å jobbe skift.

– Skiftarbeid er helt greit. Det er fint å få noen dager fri, så kan jeg dra hjem til Kristiansund en tur for eksempel, forklarer 18-åringen.

- I tillegg til at denne formen for utdanning passer meg, så er det kjekt å tjene penger :)

Sander Meek (18)

Bedriften legger til rette for trivsel

Tanja Tangstad sier at bedriften er oppmerksom på at de unge lærlingene som hentes til Follafoss, ofte fra andre steder i landet, kan ha litt ekstra behov for kontakt med venner og familie.

– De bor jo for seg selv for første gang, så vi legger til rette for at de kan ta fri og dra hjem når det er behov for det, sier hun.

Sander Meek skifter om for et nytt skift hos MM Karton FollaCell. – Jeg trives med å jobbe skift, sier han,

Sander synes som sagt at det går helt greit å bo alene. Fra hybelen i Malm, er det bare noen minutters kjøretur i bilen, til fabrikken i Follafoss. Å være lærling er noe han synes flere burde vurdere, og han er enig med de som sier at det godt kan være bedre informasjon på skolene om fordelene ved denne karriereveien.

– I tillegg til at denne formen for utdanning passer meg, så er det kjekt å tjene penger, smiler Sander.

Se også